RNP - ROMSILVA
 

 
Direcţia Silvica Buzau
Loc. Buzau
Str. Maresal Averescu nr.5
Telefoane:
0238/723857
0238/723858
Fax:                  0238/723859
E-mail: office@buzau.rosilva.ro
Contact:
hrusetu@buzau.rosilva.ro

       

 

 

   

HERGHELIA RUSETU

       ISTORIC:

   Aceasta herghelie a luat fiinta in anul 1919 prin aducerea din strainatate a aproximativ 300 de cabaline Nonius , cabaline care in anul 1924 sunt transferate la Parta Timisoara , in acelasi an aducandu se la Rusetu cabaline Ghidran de la Herghelia Radauti , care au fost crescute la Rusetu pana in anul 1941 cind sunt transferate din nou la Herghelia Radauti de unde se aduce rasa araba care este crescuta la Rusetu pina in anul 1964 cand aceasta rasa este transferata la G.A.S. Slobozia.

   Dupa nationalizarea hipodromului din Bucuresti in anul 1948 la Rusetu se aduc exemplare foarte bune de cabaline din rasa Trapasa , care au constituit baza de plecare pentru nucleul foarte valoros de cabaline trapase care se cresc si in prezent in herghelie

   In anul 1964 de la G.A.S. Slobozia s au adus metisii semigrei rezultati din incrucisarea cabalinelor din rasele Trapas , Ardenez si iepe locale ialomitene.

   Dupa o activitate sustinuta de cercetare bazata pe lucrari ample de ameliorare si selectie in cadrul hergheliei Rusetu s a creat rasa Semigreul Romanesc , brevetata in anul 1985 care se creste si in prezent in herghelia Rusetu in paralel cu rasa Trapasul Romanesc

    Prezentarea raselor

     Rasa Semigreul Romanesc(PHOTO) In vederea obtinerii acestei rase s-a procedat la incrucisarea rasei grele Ardeneze cu rasa Trapasa obtinandu se astfel tipul I , si o alta varianta tipul II din incrucisarea raselor Ardeneza x Trapasa x Rase locale ialomitene.  Inca de la inceputuri prin creerea acestei rase s-a dorit si s-a obtinut o alernativa viabila la munca mecanizata din agricultura . Prin brevetarea acestei rase in anul 1985 s-a obtinut un cal capabil sa tracteze de patru ori greutatea sa corporala in conditii variabile de teren si clima , obtinindu se tot odata prin intermediul armasarilor de monta publica de rasa Semigreul Romanesc , un excelent ameliorator al raselor locale , la momentul actual fiind cea mai solicitata rasa la nivel national pentru monta publica.

    Probele de calificare la aceasta rasa se dau la varsta de 3,5 ani cu o greutate de 1300 kg greutate tractata pe distanta de 10 km in alura de pas baremul fiind de 60 minute.

   Recordul de tractiune la proba demarajului inregistrat la aceasta rasa a fost de 19.165 kg , pe distanta de 195 m timp de 1min-46 sec record realizat de iapa  ADA .In prezent efectivul de cai Semigreul Romanesc este de 4 Armasari pepinieri si 49 de iepe mame.

     Rasa Trapasul Romanesc(PHOTO) Este o rasa care se comporta foarte bine atat pe hipodrom in curse de trap inhamat la sulki cat si la tractiune usoara si calarie , caracterul bland si docil facandu apt si pentru transport de persoane si agrement.

   Inceputurile cresterii ecestei rase in cadrul Hergheliei Rusetu dateaza ina din anul 1927 cand in herghelie ajung cateva exemplare provenite din cumparari de pe hipodrom. In anul 1930 se cunosc iepele : Jarca , Sanda , Sofita si Grija.Aceasta rasa este de provenienta americana cu putin sange Orlov si de Trapas francez , iar in urma cercetarilor facute in directia omogenizarii rasei se poate numi astazi Trapas Romanesc.  In urma cercetarilor si la aceasta rasa s-au obtinut rezultate pozitive concrete atat in ceea ce priveste imbunatatirea capacitatii energetice cat si in privinta omogenizarii tipului exterior.

   Astfel dea lungul timpului din cadrul Hergheliei Rusetu s-au desprins exmplare de o valoare deosebita care an de an au stabilit noi recorduri nationale ca de exemplu : armasarul Oribil ( record 1,21,9 ) nascut in anul 1960 din Oretta si Oscar , armasar castigator derby in anul 1964 cu timpul de 1,28,9 pe distanta de 3300 m ; armasarul Luptator nascut in anul 1959 din   Monte-Carlo si   Luntrea  care a stabilit recordul national al trapasilor de 3 ani ( 1,24,5) devenind la acea vreme si recordistul probelor de derby pe distanta de 3300 m ( 1,26,,6 ). In efectivul hergheliei se gasesc trei linii distincte provenite din iepe valoroase ca : Trixi ( record 1,23,,9 ) ; Nervana ( record 1,26,,8 ) si Salba II ( record 1,26,,2 ).

      In prezent in herghelie se gaseste un nucleu de 20 iepe meme si 3 armasari  pepinieri rasa Trapasul Romanesc ;  Laureat   ( record 1,18,,4 ) ,   Rasunet   ( record 1,19,,6 ) si cel mai valoros armasar al hergheliei  Rutinat  ( record 1,20,,6 ) acesta fiind rezultatul insamantarii artificiale a iepei  Rutina   de la Herghelia Rusetu cu material seminal de la Trapasul American  Yanke Klass .

 

 

 
 
           Pagina Principala
           Organizare
           Regenerari
           Fond Forestier
           Productie
           Vanatoare
           Licitatii
           Obiective
           Legaturi
           Contact
 
PAGINA PRINCIPALA      ORGANIZARE      REGENERARI      FOND FORESTIER      PRODUCTIE    VANATOARE      LICITATII
Copyright GabyGbr. All rights reserved.